”Et drømmejob at sidde i en grusgrav midt i Jylland”

Gry Gasser Erlandsen

Portrætter af vores medarbejder Gry Gasser Erlandsen

Nymølle Stenindustrier har i øjeblikket 16 aktive grusgrave rundt om i landet. Men hvem arbejder egentlig i grusgravene, og hvad laver de? Vi sætter fokus på de mennesker, der hver dag sørger for, at råstoffer som sten og grus når ud til byggepladser og samfundsvigtige infrastrukturprojekter i hele Danmark. I dag skal vi hilse på Gry Gasser Erlandsen.

Gry har været råstofgeolog hos Nymølle siden 2019, hvor hun arbejder med at finde råstoffer, samarbejder med myndighederne på området og sikrer, at udgravningerne sker under hensyntagen til borgere, natur og miljø.

Hvordan havnede du hos Nymølle?

” Geologi er både mit arbejde, min hobby og min fritidsinteresse, og på mange måder lød det som drømmejobbet at sidde i en grusgrav midt i Jylland. Hos Nymølle har man korte kommandoveje, kort fra beslutning til handling, og man har stor frihed til at planlægge og udføre sit arbejde. Og så er det dejligt befriende, at man i Nymølle kalder en spade for en spade – det tiltalte mig.”

Hvordan ser en helt almindelig arbejdsdag ud for dig?

”Ofte er jeg ude ved vores grusgrave rundt omkring i Jylland, hvor jeg opmåler gravefronten, så vi kan beregne, hvor mange råstoffer, der er i grusgraven. Råstofressourcerne er ikke ubegrænsede. Derfor er det vigtigt, at vi holder øje med, hvor meget grus der er tilbage, så vi udnytter råstofferne i hver enkelt grusgrav bedst muligt. Jeg holder også mange møder med regioner, kommuner, lodsejere og borgere. Det bliver til en hel del kaffe. Men god dialog er vigtigt i vores branche, så det prioriterer vi højt.”

Hvad er det mest spændende ved at arbejde i Nymølle?

”I Nymølle er der ikke to dage, der er ens. Ud over arbejdet med de almindelige geologiske fagområder har jeg lavet ting, jeg slet ikke kunne forestille mig, hørte ind under jobbeskrivelsen, - som at bekæmpe bjørneklo, undersøge for fortidsminder og lytte efter fredede løgfrøer. Hver dag har nye udfordringer, og hver dag byder på små overraskelser.”

Hvad kan du lide at lave i din fritid?

”Når jeg holder fri, så kan jeg godt finde på at tage ud i naturen og lede efter sten og fossiler. Jeg har tit gæster i huset og tager på smutture rundt i Danmark eller til Tyskland og Østrig og besøger venner og familie der. Mine tre halvstore børn gider efterhånden ikke med mere, men så det er godt, at jeg har en kæreste og en hund, der gider. Når vejret ikke er til andet, går jeg i mit kreative værksted, hvor jeg støber metal og laver smykker eller hækler.”